
کتب (164)
زندگينامه حضرت معصومه عليها السلام
نوشته شده توسط محمد مهدي اشتهارديمؤلّف محترم بعد از بيان مقدمه مطالب كتاب را در سه بخش آورده است: بخش اول درباره تاريخچه شهر مقدس قم از ابتدا تا ورود حضرت معصومه(س) به اين شهر است. بخش دوم كتاب، به شرح زندگاني حضرت معصومه(س)، و بخش سوم به امامزادگان مدفون در قم، معرفي مساجد، مدارس كتابخانهها و آثار تاريخي و نقاط ديني اين شهر و همچنين حوزه علميه آن اختصاص يافته است.
بخش اول: تاريخچه شهر مقدس قم از ابتدا تا ورود حضرت معصومه(س)
دراين بخش، به تاريخچه قم، پيش و پس از اسلام پرداخته شده است. همچنين به نامگذاري شهر، فضيلت سرزمين قم و اهل آن، مركزيت شهر قم براي شيعيان، و شخصيتهاي برجسته شيعه در قم اشاره شده است. در ادامه نيز، ماجراي ورود حضرت رضا(ع) و دعبل خزاعي به قم، مطرح ميشود.
بخش دوم: در اين بخش كه مهمترين بخش كتاب است، زندگاني حضرت فاطمه(س) بررسي، و نام پدر و مادر ايشان، سن مبارك حضرت، تاريخ ولادت و وفات ، حركت حضرت از حجاز به ايران براي ديدن برادر، ورود به شهر قم، وفات و ماجراي دفن جنازه مطهراين بانوي بزرگوار بيان شده است
در اين كتاب، نويسنده محترم پس از بيان مقدمهاي درباره عظمت شخصيت حضرت زينب(س) و ضرورت مطالعه زندگي ايشان، مطالب اصلي در هجده بخش و هر بخش را در چند مبحث نگاشته است:
بخش اول: خانواده و ولادت
1. خانواده و تبار حضرت زينب(س) 2. ولادت باشكوه و تاريخ ولادت آن حضرت 3ـ اسامي و القاب.
بخش دوم: زندگي و ازدواج حضرت زينب(س)
1. دوران كودكي و تربيت ايشان 2. تشكيل خانواده 3. زندگاني حضرت زينب(س) از كودكي تا وفات.
بخش سوم: روابط و ارتباطات او با پيامبر، والدين، برادران، در خدمت ديگران
زندگاني حضرت زهرا(س) و دختران آن حضرت زينب و امكلثوم(س)
نوشته شده توسط سيد هاشم رسولي محلاتيبخش اول: پيرامون ولادت حضرت زهرا(س) و تاريخ ولادت ايشان به اقوال گوناگون از شيعه و سني از ديگر مطالب اين بخش نامگذاري فاطمه زهرا(س) و القاب ايشان و بررسي ريشه اين القاب به نقل هاي گوناگون آمده است.
بخش دوم: پيرامون دوران كودكي فاطمه(س) و شدت علاقه پيامبر به ايشان فضائل حضرت زهرا(س) چه از جنبهي دروني و چه بعد بيروني مورد بحث قرار گرفته است از آن جمله و فضائل رفتاري بخشش و ايثار ايشان و فضائل دروني ايشان ايمان، تقوي و زهد ايشان مورد بحث و بررسي قرار گرفته است.
بخش سوم: در اين بخش مسئله ازدواج و خواستگاري علي(ع) از فاطمه زهرا(س) مطرح ميگردد در اين فضل مسائل پيرامون ازدواج اين دو بزرگوار به صورت مفصل آورده شد است.
بخش چهارم: در اين بخش به صورت مفصل به فضائل حضرت(س) پرداخته شده از جمله مسائل اين بخش نزول مائده آسماني براي فاطمه(س) معرفي ايشان به عنوان بهترين زنان عالم، عظمت فاطمه زهرا(س) در روز محشر، فداكاري ايشان در راه مبارزه با دشمنان دين، فاطمه در انجام وظايف نسبت به خانه و خانواده، شوهرداري، عبادت، عصمت و مباحثي نسبتاً مفصل پيرامون زن و بررسي نقش او در جامعه و زندگي خانوادگي مطرح ميگردد.
بخش پنجم: در اين بخش حوادث و رخدادهايي كه از زمان رحلت رسول خدا(ص) تا شهادت فاطمه زهرا(س) مورد بررسي قرار گرفته است از جمله اين مباحث عبارتند از وفات پيامبر گريههاي مكرر فاطمه بر پدر، مسئله جانشيني علي(ع)، عكسالعمل دستگاه حاكم و تحليل و بررسي مسئله فدك، مطالبهي گواه از فاطمه بر سر مسئله فدك بر خلاف موازين شرعي، آوردن مطالبي پيرامون فدك از جانب اهل تسنن و بررسي كامل اين مسئله، تحليل فدك در طول تارخ، خطبهخواني فاطمه(س) در مسجد مدينه به همراه متن عربي و ترجمه فارسي ، از مهمترين مطالب اين بخش است
اثر حاضر، مجموعهاي از آيات نوراني قرآن و روايات اهل بيت عليهم السلام درباره تشكيل و تداوم زندگي خانوادگي است تا مورد استفاده متخصصان و كارشناساني قرار گيرد كه شيوه مناسب انتخاب همسر و همسرداري را به زوجهاي جوان و همچنين جواناني بياموزند كه در اين موضوعات، نيازمند آشنايي با رهنمودهاي ديني هستند. در اين كتاب سعي شده كه برخي از مهارتهاي لازم جهت خويشتنداري تا آستانه ازدواج، انتخاب همسر، روابط همسران، اقتصاد خانواده، بهداشت خانه و خانواده و پيشگيري از بحران در خانواده با استفاده از آيات و روايات ذكر شود.
اين كتاب در شش فصل نگارش يافته كه در آن موضوعاتي همچون تشكيل خانواده و همسر، روابط همسران، اقتصاد خانواده، گستره خانواده، بهداشت خانه و تغذيه خانواده و بحران در خانواده بحث و بررسي شده است. عنوان فصل اول، چنانكه ذكر شد، تشكيل خانواده و انتخاب همسر است، كه به موضوعاتي از قبيل توصيه و تشويق به ازدواج، وساطت در ازدواج، آداب ازدواج، انتخاب همسر، ارج نهادن به ايده جوان در ازدواج، تسهيل در امر ازدواج، و مهارتهاي لازم براي ازدواج و تشكيل خانواده ميپردازد. فصل دوم، با عنوان روابط همسران، موضوعاتي همچون حسن معاشرت، نقش زن و شوهر در رشد و كمال يكديگر، آراستگي، مسئوليتپذيري، مديريت و مهارتهاي لازم براي استحكام روابط همسران را بررسي كرده است. اقتصاد خانواده، عنوان فصل بعدي است كه به مباحث معيشت در خانواده، مديريت مصرف در خانواده، ميانهروي و مهارتهاي مربوط به اقتصاد خانواده پرداخته است. فصل چهارم با عنوان گستره خانواده، به ارزشفرزنددار شدن، جايگاه پدر و مادر در خانواده، خوشرفتاري با خانواده، دعا در طلب خوشرفتاري با خانواده، نهي از بدرفتاري، لزوم حمايت از خانواده، مسئوليت اعضاي خانواده نسبت به رشد و كمال يكديگر و ارتباط با خويشاوندان پرداخته است. در فصل بعدي نيز مباحثي مانند بهداشت خانه و تغذيه خانواده و مهارتهاي لازم براي داشتن خانوادهاي سالم با بيان آيات و رواياتي در اين زمينه مورد بحث قرار گرفته است. فصل پاياني كتاب، بحث بحران در خانواده است كه به نهي از ايجاد اختلاف ميان زن و شوهر، طلاق، مديريت روابط همسران براي جلوگيري از فروپاشي خانواده و مهارتهاي ديگر براي حل مشكل در خانواده اختصاص يافته است.
خانواده ميان تمامي جوامع بشري، به منزله اصليترين نهاد اجتماعي، زيربناي جوامع و منشأ فرهنگها، تمدنها و تاريخ بشر بوده است. پرداختن به اين بناي مقدس و بنيادين و حمايت و هدايت آن به جايگاه واقعي و متعالياش، همواره سبب اصلاح خانواده بزرگ انساني و غفلت از آن موجب دور شدن بشر از حيات حقيقي و سقوط به ورطه هلاكت و ضلالت بوده است. با اين حال، اين نهاد در چند دهه گذشته، دستخوش دگرگونيهاي فراواني شده است. اين تغييرات كه به دليل دگرگوني در رابطههاي شغلي، اجتماعي، اقتصادي، صنعتي شدن، مهاجرتهاي گسترده، پيشرفتهاي اطلاعاتي و نرمافزاري، ورود رايانهها و ماهوارهها و... صورت پذيرفته، بر جنبههاي عملكردي، ساختاري و ارزشي نهاد خانواده اثر گذاشته است. اين دگرگونيها به ويژه در دو دهه گذشته، روند ناهنجاري پيدا كرده و آسيبهايي را متوجه سلامت، اقتدار و كاركرد خانواده ساخته است. با توجه به نقش خانواده منزله اصليترين ركن نظام اجتماعي و اثرگذاري وسيع و گسترده اين نهاد بر ديگر نهادهاي اجتماعي، توجه به آسيبشناسي آن بسيار ضروري است. در اين راستا با تدوين و تبيين راهبردهاي تحكيم نهاد خانواده و تلاش در جهت ارتقاي آن، ميتوان به داشتن جامعهاي سالم اميدوار بود